XML Persian Abstract Print

NAJAFI R. The Role of the Bible in Strengthening the Apparent Understanding of God in the Qur’an. پژوهش های مابعدالطبیعی 2023; 4 (8) :253-279
URL: http://mi.khu.ac.ir/article-1-240-en.html
Kharazmi University
Abstract:   (801 Views)
In their understanding of the God of the Qur'an, Those who agree with the appearance of the text, consider Him to be a superman who resides in the sky and sits on the throne. He breathed his soul into the body of Adam, and He appeared to Moses in the middle of the fire, He will come on the cloud with the angels on the Day of Judgment, and for the people of faith, it will be possible to see him on that day.
However, the opponents of appearanceism do not believe these types of propositions and suggest more distant meanings for the verses expressing them. In this situation, the present research aims to use the image of God in the Bible to understand the God of the Qur’an and seek help from that historical background in the judgment between the apparentists and the interpretationists. The hypothesis is that the Holy Bible supports the humanistic conceptions of God in the Qur'an and weakens the approach of opponents of the appearance of the text. Based on this, the human-like understanding of God in the Qur’an is the only correct understanding. Of course, in the end, it can be concluded that what the Qur’an says about God is a picture of Him for humans and is in accordance with their human understanding of God.

Full-Text [PDF 1139 kb]   (51 Downloads)
Type of Study: Original Article | Subject: Dialectical Theology
Received: 2023/04/19 | Accepted: 2023/07/1 | Published: 2023/12/31

1. قرآن کریم
2. ابن¬جوزی، ابوالفرج عبدالرحمان بن علی (1431ق)، زاد المسیر فی علم التفسیر، بیروت: دارالکتاب العربی.
3. ابن¬خزيمه، أبو بكر محمد بن إسحاق (1414ق)، كتاب التوحيد وإثبات صفات الرب عز وجل، رياض: مكتبه الرشد.
4. ابن¬عطیّه، ابو محمد عبد الحق (بی¬تا)، المحرّر الوجیز فی تفسیر الکتاب العزیز، بیروت: دار ابن حزم.
5. ابن¬قتيبه، أبو محمد عبد الله بن مسلم (1412ق)، الاختلاف في اللفظ والرد على الجهمية والمشبهة، بی جا: دار الراية.
6. ابن¬منظور، محمّد بن مکرّم (2011م)، لسان العرب، بيروت: دار صادر.
7. آیتی، عبدالمحمد (1389ش)، ترجمه قرآن مجید، تهران:انتشارات سروش.
8. بغوی، حسين بن مسعود (1420ق) ، معالم التنزيل في تفسير القرآن، محقق: عبد الرزاق المهدی، بيروت: دار إحياء التراث العربی.
9. بيضاوی، أبو سعيد عبد الله بن عمر (1418ق)، تفسير البيضاوي؛ انوار التنزيل وأسرار التأويل، بيروت: دار إحياء التراث العربي.
10. دارمی، ابوسعید عثمان (1430ق)، الرد علی الجهمیة، کویت: دار ابن¬الاثیر.
11. دانی، ابوعمرو عثمان بن سعید (1430ق)، التیسیر فی القرائات السبع، تصحیح: اوتو پرتزل، بیروت: المعهد الالمانی للابحاث الشرقیه.
12. رازی، فخرالدین محمد بن عمر (1426ق)، تفسیر الفخر الرازی المشتهر بالتفسیر الکبیر و مفاتیح الغیب، بیروت: دارالفکر.
13. زمخشری، محمود بن عمر (1429ق)، الکشّاف عن حقائق غوامض التنزیل، بیروت: دار الکتاب العربی.
14. سورآبادی، عتیق بن محمد (1381ش)، تفسیر سورآبادی؛ تفسیر التفاسیر، تصحیح: علی اکبرسعیدی سیرجانی، تهران: فرهنگ نشر نو.
15. سيارى، احمد بن محمد (2009م)، القرائات أو التنزيل و التحريف، تحقيق: ايتان كولبرغ و محمدعلى امير معزى، ليدن و بوسطن: دار بريل للنشر.
16. سیوطی، عبدالرحمن بن ابی بکر (1422ق)، الاتقان فی علوم القرآن ، تصحیح: محمد سالم هاشم، بی جا: منشورات ذوی القربی.
17. شعرانی، ابوالحسن (1390ش)، پژوهش های قرآنی علامه شعرانی، به کوشش: محمدرضا غیاثی، قم: بوستان کتاب.
18. طباطبایی، محمدحسین (1430ق) ،المیزان فی تفسیرالقرآن، قم: موسسه دارالمجتبی.
19. طبرسی، ابوعلی فضل بن الحسن (1388ش)، مجمع البیان فی تفسیرالقرآن، قم : انتشارات نور وحی.
20. طوسی، محمد بن حسن (1431ق)، التبیان فی تفسیر القرآن، تصحیح: احمد حبیب قصیر العاملی، بیروت: الامیره.
21. فراهیدی،خلیل بن احمد (1414ق)، کتاب العین، تحقیق مهدی مخزومی و ابراهیم سامرائی، قم:انتشارات اسوه.
22. قرطبی، محمد بن احمد انصاری (1430ق)، الجامع لاحکام القرآن، بیروت: مکتبه العصریه.
23. کتاب مقدس؛ ترجمه قدیم (2005م)، لندن: انتشارات ایلام.
24. کتا‌ب‌ مقدس؛ ترجمه هزاره نو (2016م)، لندن: انتشارات ایلام.
25. ماوردی، ابوالحسن علی بن محمد (بی¬تا)، تفسیر الماوردی: النکت والعیون، بیروت: دارالکتب العلمیه.
26. مقاتل بن سلیمان (1424ق)، تفسیر مقاتل بن سلیمان، تحقیق: احمد فرید، بیروت: دارالکتب العلمیه.
27. نسفی، نجم الدین عمر بن محمد (1390ش)، تفسیر نسفی،مصحح:عزیزاللّه جوینی، تهران: انتشارات سروش.
28. واحدی، ابوالحسن علی بن احمد (1415ق)، الوسیط فی تفسیر القرآن المجید، بیروت: دار الکتب العلمیة.

Add your comments about this article : Your username or Email:

Send email to the article author

Rights and permissions
Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.