سال 4، شماره 8 - ( پاییز و زمستان 1402 )                   جلد 4 شماره 8 صفحات 279-253 | برگشت به فهرست نسخه ها

NAJAFI R. The Role of the Bible in Strengthening the Apparent Understanding of God in the Qur’an. پژوهش های مابعدالطبیعی 2023; 4 (8) :253-279
نجفی روح الله. نقش کتاب مقدس در تقویت فهم ظاهرگرایانه از خدای قرآن. پژوهش های مابعدالطبیعی. 1402; 4 (8) :253-279

دانشگاه خوارزمی
ظاهرگرایان در مقام فهم خدای قرآن، او را اَبرانسانی انگاشته­اند که در آسمان، سکونت دارد و بر تخت پادشاهی نشسته است، از روح خود به پیکر آدم دمیده است، در میان آتش بر موسی متجلی شده است، به روز قیامت همراه فرشتگان بر ابر می‌آید و برای اهل ایمان، رؤیت او در آن روز میسر است. اما تأویل‌گرایان، این سنخ گزاره­ها را باور ندارند و برای آیات بیانگر آن­ها، معانی خلاف ظاهر پیشنهاد می‌کنند. در این میان، تحقیق حاضر بر آن است که تصویر خدا در کتاب مقدس را به خدمت فهم خدای قرآن درآورد و در داوری میان ظاهرگرایان و تأویل‌گرایان، از آن پیشینه تاریخی، مدد جوید. فرضیه آن است که کتاب مقدس، مؤید برداشت‌های انسان­وار از خدای قرآن است و سبب تضعیف رویکرد تأویلی می‌شود. بر این مبنا، فهم ظاهرگرایانه از خدای قرآن تعین می­یابد، گرچه در فرجام امر می‌توان بر آن شد که آن­چه قرآن درباره خداوند اظهار می­کند، تصویری از او برای آدمیان و متناسب با درک انسان­وار ایشان از خدا است.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: کلامی
دریافت: 1402/1/30 | پذیرش: 1402/4/10 | انتشار: 1402/10/10

1. قرآن کریم
2. ابن¬جوزی، ابوالفرج عبدالرحمان بن علی (1431ق)، زاد المسیر فی علم التفسیر، بیروت: دارالکتاب العربی.
3. ابن¬خزيمه، أبو بكر محمد بن إسحاق (1414ق)، كتاب التوحيد وإثبات صفات الرب عز وجل، رياض: مكتبه الرشد.
4. ابن¬عطیّه، ابو محمد عبد الحق (بی¬تا)، المحرّر الوجیز فی تفسیر الکتاب العزیز، بیروت: دار ابن حزم.
5. ابن¬قتيبه، أبو محمد عبد الله بن مسلم (1412ق)، الاختلاف في اللفظ والرد على الجهمية والمشبهة، بی جا: دار الراية.
6. ابن¬منظور، محمّد بن مکرّم (2011م)، لسان العرب، بيروت: دار صادر.
7. آیتی، عبدالمحمد (1389ش)، ترجمه قرآن مجید، تهران:انتشارات سروش.
8. بغوی، حسين بن مسعود (1420ق) ، معالم التنزيل في تفسير القرآن، محقق: عبد الرزاق المهدی، بيروت: دار إحياء التراث العربی.
9. بيضاوی، أبو سعيد عبد الله بن عمر (1418ق)، تفسير البيضاوي؛ انوار التنزيل وأسرار التأويل، بيروت: دار إحياء التراث العربي.
10. دارمی، ابوسعید عثمان (1430ق)، الرد علی الجهمیة، کویت: دار ابن¬الاثیر.
11. دانی، ابوعمرو عثمان بن سعید (1430ق)، التیسیر فی القرائات السبع، تصحیح: اوتو پرتزل، بیروت: المعهد الالمانی للابحاث الشرقیه.
12. رازی، فخرالدین محمد بن عمر (1426ق)، تفسیر الفخر الرازی المشتهر بالتفسیر الکبیر و مفاتیح الغیب، بیروت: دارالفکر.
13. زمخشری، محمود بن عمر (1429ق)، الکشّاف عن حقائق غوامض التنزیل، بیروت: دار الکتاب العربی.
14. سورآبادی، عتیق بن محمد (1381ش)، تفسیر سورآبادی؛ تفسیر التفاسیر، تصحیح: علی اکبرسعیدی سیرجانی، تهران: فرهنگ نشر نو.
15. سيارى، احمد بن محمد (2009م)، القرائات أو التنزيل و التحريف، تحقيق: ايتان كولبرغ و محمدعلى امير معزى، ليدن و بوسطن: دار بريل للنشر.
16. سیوطی، عبدالرحمن بن ابی بکر (1422ق)، الاتقان فی علوم القرآن ، تصحیح: محمد سالم هاشم، بی جا: منشورات ذوی القربی.
17. شعرانی، ابوالحسن (1390ش)، پژوهش های قرآنی علامه شعرانی، به کوشش: محمدرضا غیاثی، قم: بوستان کتاب.
18. طباطبایی، محمدحسین (1430ق) ،المیزان فی تفسیرالقرآن، قم: موسسه دارالمجتبی.
19. طبرسی، ابوعلی فضل بن الحسن (1388ش)، مجمع البیان فی تفسیرالقرآن، قم : انتشارات نور وحی.
20. طوسی، محمد بن حسن (1431ق)، التبیان فی تفسیر القرآن، تصحیح: احمد حبیب قصیر العاملی، بیروت: الامیره.
21. فراهیدی،خلیل بن احمد (1414ق)، کتاب العین، تحقیق مهدی مخزومی و ابراهیم سامرائی، قم:انتشارات اسوه.
22. قرطبی، محمد بن احمد انصاری (1430ق)، الجامع لاحکام القرآن، بیروت: مکتبه العصریه.
23. کتاب مقدس؛ ترجمه قدیم (2005م)، لندن: انتشارات ایلام.
24. کتا‌ب‌ مقدس؛ ترجمه هزاره نو (2016م)، لندن: انتشارات ایلام.
25. ماوردی، ابوالحسن علی بن محمد (بی¬تا)، تفسیر الماوردی: النکت والعیون، بیروت: دارالکتب العلمیه.
26. مقاتل بن سلیمان (1424ق)، تفسیر مقاتل بن سلیمان، تحقیق: احمد فرید، بیروت: دارالکتب العلمیه.
27. نسفی، نجم الدین عمر بن محمد (1390ش)، تفسیر نسفی،مصحح:عزیزاللّه جوینی، تهران: انتشارات سروش.
28. واحدی، ابوالحسن علی بن احمد (1415ق)، الوسیط فی تفسیر القرآن المجید، بیروت: دار الکتب العلمیة.