XML Persian Abstract Print

Hesseini S S. Mullasadra’s Viewpoint on the Art. پژوهش های مابعدالطبیعی 2023; 4 (8) :167-191
URL: http://mi.khu.ac.ir/article-1-230-en.html
Faculty of Literature and Humanities, Kharazmi University of Tehran
Abstract:   (938 Views)
The main issue addressed in the present study is whether Mullsadra, as a sage and philosopher, has a philosophical statement about art. The importance of the discussion of art is such that it has been discussed since the time of the early Greek philosophers such as Socrates and Plato, until the present time, and reflection on the nature of beauty and art has been part of the preoccupation of great philosophers. The Greek equivalent of art in ancient Greece was techne; the word techne in ancient Greece referred to techniques and crafts, both artistic and applied crafts. In this research, the thought of the founder of sublime wisdom, Sadr al-Din Shirazi, is investigated with a descriptive-analytical method based on the library method.
Full-Text [PDF 956 kb]   (54 Downloads)
Type of Study: Original Article | Subject: Philosophy
Received: 2023/02/15 | Accepted: 2023/06/3 | Published: 2023/12/31

1. ابن عربی، محی الدین (بی¬تا)، الفتوحات المکیه، (چهارجلدی)، بیروت، دارصادر.
2. تولستوی، لئو(1372)، هنر چیست، ترجمه کاوه دهگان، تهران، انتشارات امیر کبیر.
3. جعفری، محمدتقی (1361)، زیبایی و هنر از دیدگاه اسلام، تهران، نشر فرهنگ و ارشاد اسلامی.
4. جوادی آملی، عبدالله (1385)، سروش هدایت، چاپ اول، قم، نشر اسراء.
5. شپرد، آن (1400) مبانی فلسفه هنر، مترجم علی رامین، تهران، انتشارات علمی فرهنگی .
6. صدرالدین الشیرازی، محمد (بی تا)، الاسفارالاربعه، تهران، کتابفروشی مصطفوی .
7. صدر الدین الشیرازی، محمد (1981)، الاسفارالاربعه، چاپ سوم، بیروت، دار احیاء التراث.
8. صدرالدین الشیرازی، محمد (1368) الاسفار الاربعه، قم، مکتبه المصطفوی .
9. صدرالدین الشیرازی، محمد (1366)، تفسیر القرآن الکریم، قم، انتشارات بیدار .
10. صدرالدین الشیرازی، محمد ( 1385)، اسرار الآیات، چاپ دوم، تهران، انجمن حکمت و فلسفه ایران .
11. صدرالدین الشیرازی، محمد ( 1354)، المبدا والمعاد، چاپ اول، تهران، انجمن حکمت و فلسفه ایران.
12. صدرالدین الشیرازی، محمد(1366)، تفسیر القرآن الکریم، قم، انتشارات بیدار .
13. فیض کاشانی، محمد ابن شاه مرتضی (1360)،کلمات مکنونه من علوم الحکمه و المعرفه، تهران، انتشارات فراهانی .
14. کاپلستون، فردریک (1375) تاریخ فلسفه یونان وروم، ترجمه سیدجلاالدین مجتبوی، تهران، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی و انتشارات سروش.
15. گاردنر، هلن (1365)، هنر در گذر زمان، ترجمه محمدتقی فرامرزی، تهران، نشر آگاه .
16. مطهری، مرتضی(1381)، فلسفه اخلاق، تهران، انتشارات صدرا .
17. مددپور، محمد(1383)، هنراسلامی و جامعه مدرن،شماره7، آبان، بیناب.
18. موسوی گیلانی، سیدرضی (1390)، درآمدی بر روش شناسی هنر اسلامی، قم، نشر ادیان و انتشارات مدرسه اسلامی هنر.
19. نوروزی، رضاعلی (1388)، زیبایی شناسی از منظر علامه جعفری و پیامدهای تربیتی آن، مجله بانوان شیعه، شماره 21 .
20. یانگ، جولیان، (1384) فلسفه هنر هایدگر، ترجمه امیر مازیار، تهران، گام نو.
21. هاسپرس، جان؛ اسکراتن، راجر (1379) فلسفه هنر و زیبایی شناسی، ترجمه آژند، تهران، انتشارات تهران.

Add your comments about this article : Your username or Email:

Send email to the article author

Rights and permissions
Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.