XML Persian Abstract Print

Vakili A, Atrak H. Objectivity and Realization of Non-Existence with Emphasis on Mulla Sadra’s Opinion. پژوهش های مابعدالطبیعی 2023; 4 (7) :345-368
URL: http://mi.khu.ac.ir/article-1-232-en.html
University of Zanjan
Abstract:   (568 Views)
One of the most complex and important issues in philosophy is its absence and rulings. This article tries to address one of the controversial questions in this chapter, that is, the realization and objectification of non-existence, from some philosophers’ point of views, and finally answer it with the foundations of Mulla Sadra. In Mulla Sadra's opinion, sometimes absence is opposite to existence and sometimes it is symmetrical to existence. The absence that stands in front of existence is nothingness and pure nullity, but the other means the lack of perfection, symmetrical and accompanied by existence; Therefore, among the early and late sages, both meanings have their own supporters, and the author believes that the dual fundamental theory of the existence and nature of Mulla Sadra can be considered as the chapter of the discourse of this conflict. Therefore, the author's new approach in this article aims to prove it by criticizing and reviewing the opinions of a number of supporters and opponents of the realization and objectivity of not focusing on Mulla Sadra's opinions, with a descriptive-analytical method.

Full-Text [PDF 882 kb]   (138 Downloads)
Type of Study: Original Article | Subject: Philosophy
Received: 2023/02/19 | Accepted: 2023/05/28 | Published: 2023/08/1

References
1. ابن¬سینا، حسین بن عبدالله (1405ق)، الشفاء(طبیعیات)، قم، کتابخانه عمومی حضرت آیت-الله مرعشی نجفی.
2. ابن¬منظور، محمدبن مکرم (1414ق)، لسان العرب، چاپ سوم، بیروت، دارصادر.
3. ابراهیمی دینانی، غلامحسین (1380)، قواعد کلی فلسفی در فلسفه اسلامی، تهران، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی.
4. اردستانی، محمد (1391)، نفس الامر در فلسفه اسلامی، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی.
5. ارسطو (1980م)، منطق ارسطو، بیروت، عبدالرحمان بدوی.
6. آملی، محمد تقی (1377)، درر الفوائد مع مقدمة تبحث عن نبذه من حیاة المؤلف و تألیفاته المنیفة، قم، اسماعیلیان.
7. تهانوی، محمد بن علی (1996م)، موسوعة کشاف إصطلاحات الفنون و العلوم، بیروت، مکتبه لبنان ناشرون.
8. راسل، برتراند (1373)، فلسفه غرب، ترجمه نجف دریابندری، چاپ ششم. تهران، پرواز.
9. ایجی، عبد الرحمن بن احمد (1370)، شرح المواقف، قم، الشریف الرضی.
10. جوادی آملی، عبدالله (1386)، رحیق مختوم، تنظیم و تدوین حمید پارسانیا، قم، اسراء.
11. حلی، حسن بن یوسف (1413ق)، کشف المراد فی شرح تجرید الاعتقاد، تعلیقه حسن زاده آملی، قم، جماعه المدرسین فی الحوزه العلمیه بقم موسسه النشر الاسلامی.
12. حائری یزدی، مهدی (1361)، هرم هستی، تهران، موسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی، انجمن اسلامی حکمت و فلسفه ایران.
13. خوانساری، محمد (1376)، فرهنگ اصطلاحات منطقی، چاپ دوم، تهران، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی.
14. سبزواری، هادی بن مهدی (1365)، تعلیقه الهیدجی علی المنظومه ها و شرحها، تهران، انتشارات موسسه العلمی.
15. سبزواری، هادی بن مهدی (1369)، شرح المنظومه، تعلیقات حسن زاده آملی، تهران، نشر ناب.
16. سهروردی، یحیی بن حبش (1392)، حکمه الاشراق، تعلیقات ملاصدرا، تهران، بنیاد حکمت اسلامی صدرا.
17. طباطبایی، محمد حسین (1416ق)، نهایه الحکمه، قم، جماعه المدرسین فی الحوزه العلمیه بقم موسسه النشر الاسلامی.
18. طباطبایی، محمد حسین (1378)، نهایه الحکمه، تصحیح و تعلیق غلامرضا فیاضی، چاپ دوم، قم، انتشارات موسسه آموزی و پژوهشی امام خمینی(ره).
19. طوسی، خواجه نصیرالدین (1407ق)، تجرید الاعتقاد، تهران، مکتب الاعلام الاسلامی.
20. کاپلستون، فردریک (1387)، تاریخ فلسفه، ترجمه اسماعیل سعادت و منوچهر بزرگمهر، چاپ چهارم، تهران، سروش.
21. قوشچی، علی بن محمد (1382)، شرح تجرید الاعتقاد، تهران، مرکز پژوهشی میراث مکتوب.
22. قطب الدین شیرازی، محمود بن مسعود (1369)، دره التاج، تهران، انتشارات حکمت.
23. ملاصدرا، صدرالدین محمد (1363)، المشاعر، به اهتمام هانری کربن، تهران، کتابخانه طهوری.
24. ملاصدرا، صدرالدین محمد (1368)، حکمه المتعالیه فی الاسفار العقلیه الاربعه، قم، مکتبه المصطفوی.
25. ملاصدرا، صدرالدین محمد (1360)، اسرار الآیات، مقدمه و تصحیح محمد خواجوی، تهران، انجمن حکمت فلسفه.
26. ملاصدرا، صدرالدین محمد (1361)، ایقاظ النائمین، تهران، موسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی.
27. ملاصدرا، صدرالدین محمد (1366)، شرح اصول الکافی، تهران، وزارت فرهنگ و آموزش عالی، موسسه مطالعات و تحقيقات فرهنگی (پژوهشگاه).
28. ملاصدرا (1392)، حکمه الاشراق تعلیقه ملاصدرا، تهران، بیناد حکمت اسلامی صدرا.
29. مصباح یزدی، محمد تقی(1405ق)، تعلیقه علی نهایه الحکمه، قم، موسسه در راه حق.
30. میرداماد، محمدباقر (1381)، مصنفات میرداماد، تهران، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی.
31. مطهری، مرتضی (1376)، مجموعه آثار استاد مطهری، تهران، صدرا.
32. نبویان، محمد مهدی (1395)، جستارهایی در فلسفه اسلامی(مشتمل بر آراء تخصصی آیت الله فیاضی)، چاپ دوم، قم، انتشارات حکمت اسلامی.
33. هالینگ دیل، رجیالد (1387)، تاریخ فلسفه غرب، ترجمه عبدالحسین آذرنگ، تهران، ققنوس.
34. هاملین، دیوید (1374)، تاریخ معرفت شناسی، ترجمه شاپور اعتماد. چاپ اول، تهران، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی.
35. Rudolf, Curnap (1985), Meaning and Necessity Chicago, the University of Chicago.

Add your comments about this article : Your username or Email:

Send email to the article author

Rights and permissions
Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.