سال 4، شماره 8 - ( پاییز و زمستان 1402 )                   جلد 4 شماره 8 صفحات 132-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

Qorbani Q. Obstacles Ahead Philosophy of Religion in Iran. پژوهش های مابعدالطبیعی 2023; 4 (8) :105-132
قربانی قدرت الله. موانع پیش رویِ فلسفه دین در ایران. پژوهش های مابعدالطبیعی. 1402; 4 (8) :105-132

گروه فلسفه
آموزش و پژوهش فلسفه دین در ایران، به­عنوان شاخه­ای اساسی از مطالعات فلسفی درباب دین، در سه دهه گذشته تاکنون با چالش­ها و موانع متعددی مواجه بوده است که برخی از آنها عبارتند از: 1. بستر نسبتا الحادی و غربی- مسیحی فلسفه دین، که موجب بدبینی نسبت به آن در جامعه دینی ایران شده است. 2. عدم تقید فلسفه دین به پیش­فرض­های کلامی سنت اسلامی، که بعضا موجب رویکرد انتقادی به آموزه­های سنت دینی اسلامی شده است. ضمن اینکه نگرانی علمای دینی از گسترش بی­دینی در نتیجه رشد فلسفه دین به علت نقش مباحث عقلانی آن در اتخاذ رویکرد انتقادی یا فرادینی به دین و اعتقادات دینی دارای اهمیت خاص خود است. 3. سطح پایین معرفت دینی مردم و غلبه وجه تقلیدی اعتقادات دینی، که موجب آسیب­پذیری بیشتر دینداری آنها در نتیجه گسترش رویکرد فلسفی به دین می­گردد. 4. پیش­فرض­های کلامی علمای دینی، که مانع اقبال به رویکرد فلسفی به دین شده است. 5. غلبه نگرش انحصارگرایانه نسبت به سنت دینی خودی، که موجب نادیده گرفتن مزایای دیگر سنت­های دینی است که در نتیجه رویکرد فلسفی به دین ممکن است حاصل شود. 6. غلبه تاریخی رویکرد فقهی در سنت دینی و دینداری اسلامی، که موجب دوری از نگرش فلسفی و عقلانی و تقویت رویکرد تقلیدی به دین شده است. نتیجه حاصل از این موانع، رشد کُند فلسفه دین و مواجهه اندیشمندان طرفدار آن با مشکلات و چالش­های فراوان در مقام آموزش و پژوهش آن است. به همه این موانع بایستی خطرات ناشی از بدفهمی برخی موضوعات و مسائل فلسفه دین را افزود که موجب انحرافات دینی و ضربه زدن به دینداری مردم می­گردد.

دریافت: 1401/9/22 | پذیرش: 1401/11/17 | انتشار: 1402/3/17

1. استیور، آر. دان (1393)، فلسفه زبان دینی، ترجمه ابوالفضل ساجدی، قم، نشر ادیان، چاپ دوم.
2. پامر، مایکل (1393)، درباره خدا، ترجمه نعیمه پورمحمدی، تهران، انتشارات علمی و فرهنگی.
3. پترسون، مایکل و همکاران (1383)، عقل واعتقاد دینی، ترجمه احمد نراقی و ابراهیم سلطانی، تهران، انتشارات طرح نو، چاپ چهارم.
4. جوادی آملی، عبدالله (1372)، شریعت در آینه معرفت، قم، مرکز نشر فرهنگی رجا، چاپ اول.
5. خرمشاهی، بهاءالدین (1383)، پوزیتیویسم منطقی، تهران، شرکت انتشارات علمی وفرهنگی، چاپ سوم.
6. سروش، عبدالکریم (1375)، حریت و روحانیت، در: مدارا و مدیریت، تهران، موسسه انتشاراتی صراط.
7. شیروانی، علی و همکاران (1395)، مباحثی در کلام جدید، انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، چاپ دوم.
8. وین¬رایت، ویلیام جی (1390)، فلسفه دین، ترجمه علیرضا کرمانی، قم، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی.
9. هیک، جان (1376)، فلسفه دین، ترجمه بهزاد سالکی، تهران، انتشارات بین المللی هدا.
10. هیک، جان (1386)، مباحث پلورالیسم دینی، ترجمه عبدالرحیم گواهی، تهران، نشر علم.
11. Ayer, A. J (1949), Language, Truth and Logic, New York, Dover Publications.
12. Flwe, Antony & Alasdair MacIntire, Eds, (1955), New Essays in Philosophical theology, London, SCM Press.