سال 3، شماره 5 - ( بهار و تابستان 1401 )                   جلد 3 شماره 5 صفحات 536-513 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khedri G. Analytic of Al-Huruf, Ibn Massareh Founder of Al-Maria”s school. پژوهش های مابعدالطبیعی 2022; 3 (5) : 20
خدری غلامحسین. تحلیلی بر رساله "خواص الحروف" ابن مسره آندلسی ، موسس مکتب "المریه". پژوهش های مابعدالطبیعی. 1401; 3 (5) :513-536

دانشگاه پیام نور
محمد بن عبد الله بن مسره بن نجیح القرطبی(۲۶۹-۳۱۹ه.ق) از اولین فیلسوفان مسلمان شناخته شده در حوزه آندلس است که توانست در غرب جهان اسلام شاکله مکتب فلسفی عرفانی " المریه" را در آنجا پایه گذاری نماید. کشف اخیر دو رساله به دست آمده از وی در کتابخانه چستر بیتی[1] دوبلین توسط محمد کمال  ابراهیم جعفر، نشان دهنده‌ نمونه‌های آغازین تفکر نظری منحصر به فردی در آندلس است.
وی متقدم بر ابن عربی با غور در معانی نمادین حروف مقطعه قرآنی به مثابه رموزی ناظر بر عالم هستی، پیشگام در بیان سنت رمزی مبتنی بر  ارتباطی تکوینی میان کتابت و سخن وحی با تمامی مخلوقات در عالم  است. حروف عربی در نظر وی مشابه سهل التستری ، اصول الاشیاء هستند.این حروف صادر شده از وحی صرفا عناصری قراردادی در زبان معمولی نیستند بلکه سرچشمه گوهری اصیل می باشند که عالم هستی، از آنان زاده می گردد بدین ترتیب سخن وحی از یک سو ماده اولیه و از دیگر سوی جوهری ملکوتی است در نتیجه همه موجودات در بعد کیهانی، کتاب حق هستند.
این خامه بنای آن دارد که با تبیینی روان از مفاد رساله خواص الحروف (رساله ای در باب نقش و جایگاه عرفانی "حروف" در حقیقت وجود و هستی) که طولانی تر از دیگر رساله (الاعتبار) وی است و مبین سنت پیچیده و رمز آلودی از اندیشه های اعتزال، تصوف، نوافلاطونی، باطنی گرایی بخصوص برخی ویژگی های تعالیم اسماعیلی-شیعی (در حاق اندیشه های وی) می باشد، سهمی در بازخوانی این سنت رمزی را به خود اختصاص دهد.

[1] Chesterbeaty
دریافت: 1400/10/21 | پذیرش: 1401/2/10 | انتشار: 1401/4/28