سال 4، شماره 8 - ( پاییز و زمستان 1402 )                   جلد 4 شماره 8 صفحات 339-303 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mavaniehei H, Fath Taheri A, Baqershahi N. Deleuze and Poetic Formula of Time in Kant’s Philosophy. پژوهش های مابعدالطبیعی 2023; 4 (8) :303-339
موانیه ئی حامد، فتح طاهری علی، باقرشاهی نقی. دلوز و قاعده‌ای شاعرانه از زمان در فلسفه کانت. پژوهش های مابعدالطبیعی. 1402; 4 (8) :303-339

دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)
انگاره زمان در فلسفه کانت در نسبت با کلیات ایدئالیسم استعلایی او را می‌توان مؤلفه‌ای خُرد(Minor) در نظر آورد، اما دلوز همین عنصر خُرد را از فلسفه کانت بیرون کشیده و عنصر کلان (Major)، یعنی سوژه استعلایی را در نقد عقل محض، حول آن بازپیکربندی می‌کند. این خوانشی یکسره متفاوت از نقد عقل محض‌ است که در آن، مرکز ثقل از «امر استعلایی» به مفهوم «زمان» منتقل شده است. در اندیشه دلوز، مفهوم «زمان» را می‌توان دروازه ورود به هستی‌شناسی تفاوت‌محور او قلمداد کرد. به همین دلیل، خوانش منحصربه ‌فرد دلوز از مفهوم زمان در فلسفه کانت حائز اهمیت بوده و در این مقاله موضوع پژوهش ما قرار گرفته است. در این مقاله تلاش می­شود تا از مجموع چهار قاعده ادبی و شاعرانه، که دلوز برای شرح فلسفه کانت به­کار برده است، دو قاعده اول را با محوریت چرخش مفهومی کانت درباره زمان، مورد بررسی قرار دهیم.

دریافت: 1402/3/17 | پذیرش: 1402/6/7 | انتشار: 1402/10/10

1. اسمیت، دانیل (1399)، فلسفه دلوز، ترجمه سید محمد جواد سیدی، چاپ نخست، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی.
2. بایزر، فردریک سی (1398)، فرجام عقل، ترجمه سید محمد جواد سیدی، چاپ نخست، تهران: انتشارات دنیای اقتصاد.
3. دلوز، ژیل (1396)، انسان و زمان‌آگاهی مدرن، ترجمه اصغر واعظی، چاپ نخست، تهران: نشر هرمس.
4. دلوز، ژیل و گاتاری فلیکس (1393)، فلسفه چیست، ترجمه محمدرضا آخوندزاده، چاپ نخست، تهران: نشر نی.
5. دلوز، ژیل (1392)، فلسفه نقادی کانت، رابطه قوا، ترجمه اصغر واعضی، چاپ سوم، تهران: نشر نی.
6. دلوز، ژیل (1400)، نیچه و فلسفه، ترجمه عادل مشایخی، چاپ هشتم، تهران: نشر نی.
7. کانت، امانوئل (1401)، نقد عقل محض، ترجمه بهروز نظری، چاپ هشتم، تهران: انتشارات ققنوس.
8. لتا، رابرت (1384)، فلسفه لایب‌نیتس، ترجمه فاطمه مینایی، چاپ نخست، تهران: نشر هرمس.
9. Beiser, C. Fredrerick (2019), the Fate of Reason: German philosophy from Kant to Fichte, translated by M. J. Seiedi, Donyaie Eghtesad. (In Persian)
10. Bogue, Ronald (2001), "The Betrayal of God" in Deleuze and Religion, Bryden, Mary (Ed), London: Routledge Ltd.
11. Deleuze, Gills (2021), Nietzsche and Philosophy, translated by A. Mashaiekhy, Nashreney. (In Persion) [DOI:10.5040/9781350322370]
12. Deleuze, G and Guattari, F (1987), A Thousand Plateaus: Capitalism and Schizophernia, trans. Brian Massumi, Minneapolis: University of Chicago Press.
13. Deleuze, Gills (2013), Kant's Critical Philosophy: The Doctorine of the Faculties, translated by A. Vaezi, Nashreney. (In Persian)
14. Deleuze, G and Guattari, F. (1994). What is Philosophy? Trans. Hugh Tomlinson and GrahamBurchill, Verso Ltd.
15. Deleuze, G and Guattari, F (1994), What is Philosophy? Translated by M. Akhoundzadeh, Nashereney. (In Persian)