سال 3، شماره 6 - ( پائیز و زمستان 1401 )                   جلد 3 شماره 6 صفحات 428-399 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jamalpour M. The Idea of the Unity of Sharia, Wisdom and Intuition In the History of Islamic Philosophy with Emphasis on the 6th to 8th Centuries. پژوهش های مابعدالطبیعی 2023; 3 (6) : 16
جمال پور میکائیل. ایده وحدت شریعت، حکمت و شهود در تاریخ فلسفه اسلامی با تأکید بر قرون 6 تا 8 هجری. پژوهش های مابعدالطبیعی. 1401; 3 (6) :399-428

گروه فلسفه و کلام اسلامی، پیام نور
موضوع این مقاله رابطه بین شریعت، حکمت و عرفان است. توجه به تاریخ و عناصر زمان و مکانِ مباحث و موضوعات علمی، نقش بنیادی در توضیح آن‌ها و تبیین پیامدهای مترتب بر آن‌ها دارد. پژوهش حاضر به‌ دنبال رصد تاریخی این مسئله و تبیین اوج آن در قرن ششم تا نیمه اول قرن هشتم قمری در فضای فکری عالم اسلام به‌ویژه در حوزه عقلی و جغرافیایی آذربایجان است و همین‌طور در صدد ارائه مدللِ نظریۀ مختار (جمع و تلفیق) از بین انواع رویکردهاست که با روش کتابخانه‌ای سامان یافته است. یافته‌های تحقیق حاضر بدین قرار است: ۱. این موضوع از مباحث کهن در بیشتر نحله‌های فلسفه اسلامی است؛ ۲. در مورد نسبت و رابطه این مقولاتِ سه‌گانه با همدیگر، نظرات مختلفی ارائه شده که مقبول‌ترین آن‌ها نظریه جمع و تلفیق است؛ ۳. اولین قلۀ طرح این جریان مربوط به حوزه عقلی آذربایجان به‌وسیلۀ شیخ شهاب‌الدین سهروردی و خواجه‌نصیرالدین طوسی و پیروان آن‌ها در قرون ششم تا هشتم قمری است.؛ 4. این زمینه‌سازی متفکران در قرون ششم تا هشتم، طرح کامل ایده جمع و تلفیق را در فلسفه صدرایی مهیا ساخت.

دریافت: 1401/10/30 | پذیرش: 1401/11/10 | انتشار: 1401/11/10

1. ابراهیمی دینانی، غلامحسین(۱۳7۸)، ماجرای فکر فلسفی در جهان اسلام، تهران،طرح نو
2. ابراهیمی دینانی، غلامحسین(۱۳۸۸ش)، نصیرالدین طوسی فیلسوف گفتگو، تهران،هرمس
3. ابراهیمی دینانی، غلامحسین(۱۳۸9،)درخشش ابن رشد در حکمت مشاء، تهران،طرح نو
4. ابن ابی اصیبعه(۱۸۸۲م)، عیون الانباء فی طبقات الاطباء، تصحیح مولر، قاهره.
5. ابن تیمیه(۱9۱7م) درء تعارض العقل و النقل، دکتر محمد رشاد سالم، جمهوریه العربیه المتحده.
6. ابن رشد(۱977م)، الکشف عن مناهبح الادله فی عقاید المله، بیروت،دارالآفاق.
7. آشتیانی، سیدجلالالدین (۱۳7۸)، منتخباتی از آثار حکمای الهی ایران، قم،دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مرکز انتشارات.
8. امام سجاد (ع)، (۱۳95)، صحیفه سجادیه، ترجمة حسینانصاریان، تهران،انتشارات پیام آزادی.
9. آملی، سید حیدر(۱4۲7ق)، جامع الاسرار و منبعالانوار، مصحح محسن عقیل، بیروت، دارالمحجة البیضاء.
10. جمعی از نویسندگان (۱400)، درآمدی بر تاریخ فلسفة اسلامی، زیر نظرمحمد فنایی اشکوری، قم،مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره).
11. حسینی طهرانی، سید محمدحسین(۱4۳۳ق)، رساله فقهای حکیم، ضمیمه سرالفتوح، مشهد، انتشارات علامه طباطبایی.
12. حکیمی، محمدرضا(۱۳76)، مکتب تفکیک، تهران،دفتر نشر فرهنگ اسلامی.
13. خاقانی شروانی، افضل الدین(۱۳75)، کلیات، ویراسته جلال الدین کزازی، تهران،نشر مرکز.
14. خواجه رشیدالدین فضل الله (۱۳9۳)، وقفنامه ربع رشیدی، به کوشش مجتبی مینوی و ایرج افشار، چاپ جدید، تهران: شرکت چاپ و انتشار اسوه.
15. خواجه طوسی (۱۳6۱)، اوصاف الاشراف، به تصحیح و توضیح، نجیب مایل هروی، مشهد،انتشارات امام .
16. خواجه طوسی(۱۳70ش)، شرح تجرید الاعتقاد، چاپ هفتم، ترجمه و شرح فارسی، ابوالحسن شعرانی، تهران،کتابفروشی اسلامی.
17. خواند میر، غیاثالدین بن همام(۱۳55)، دستور الوزراء، تصحیح سعید نفیسی، تهران، انتشارات اقبال.
18. الداماد الحسینی، محمد باقر (۱۳67)، کتاب القبسات، باهتمام مهدی محقق، تهران، انتشارات دانشگاه تهران.
19. داوری، رضا (۱۳۸9)، ما و تاریخ فلسفه اسلامی، تهران،سازمان انتشارات و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی.
20. زرین‌کوب، عبدالحسین، (۱۳۸۱ش)، فرار از مدرسه (درباره زندگی و اندیشه ابوحامد غزالی)، چاپ هفتم، انتشارات امیرکبیر.
21. ژیلسون، اتین (۱۳۶۶ ش)، روح فلسفه قرون ‌وسطی، ترجمه: ع. داوودی، تهران: موسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی.
22. سروش، عبدالکریم، (۱۳7۳، )قصةارباب معرفت«غزالی و مولوی»، چاپ اول، تهران، موسسه فرهنگی صراط.
23. سعید شیخ(۱۳65«)غزالی: مابعدالطبیعه»، مترجم محسن جهانگیری، تاریخ فلسفه در اسلام، چاپ اول به کوششمیان محمد شریف و گردآوری نصرالله پورجوادی، تهران، مرکز نشر دانشگاهی.
24. سنائی، مجدود بن آدم (1388ش)، دیوان؛ به سعی و اهتمام مدرس رضوی، تهران: سنائی.
25. سهروردی، شیخ شهاب الدین(۱۳۸0)، حکمه الاشراق، در مجموعه مصنفات شیخ اشراق، ج۲، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، چاپ سوم.
26. سهروردی، شیخ شهاب الدین (۲5۳6)، سه رساله از شیخ اشراق، به تصحیح و مقدمه نجفقلی حبیبی، تهران،انجمن حکمت و فلسفه ایران.
27. سید عرب، حسن (۱۳۸5)، آفاق حکمت سهروردی، تهران،مهر نیوشا.
28. شبستری، شیخ محمود (۱۳5۸)، گلشن راز، تهران،موسسه انتشارات نگاه.
29. شهرزوری، شمس الدین محمد بن محمود، (۱۳65ش)، نزهه الارواح و روضه الافراح (تاریخ الحکماء)، ترجمة مقصود علی تبریزی، به کوشش: محمدتقی دانش پژوه و محمد سرور مولائی، تهران،شرکت انتشارت علمی و فرهنگی.
30. صدر، سید حسن، (۱۳۲۳ق)، الشیعه و فنون الاسلام، بیروت،دارالمعرفه.
31. الفاخوری،حنا؛الجر،خلیل (۱۳67)، تاریخ فلسفة اسلامی، ترجمة عبدالمحمد آیتی، تهران،انتشارات علمی فرهنگی.
32. فارابی، ابونصر (۱۳۸7)، رسایل فلسفی فارابی، ترجمة سعید رحیمیان، تهران،شرکت انتشارات علمی و فرهنگی.
33. کاکایی، قاسم؛ وطن خواه کنگرلویی، علیرضا (۱۳99،)«مبانی معرفت شناسی عرفان شیعی با تأکید بر جامع الاسرار سید حیدر آملی»در پژوهشنامةعرفان، شماره۲
34. کربن، هانری، (۱۳7۳،)تاریخ فلسفةاسلامی، ترجمة سید جواد طباطبایی، تهران، انتشارات کویر.
35. محقق، مهدی، (۱۳۸0)، فلسفه در جهان اسلام و ضرورت برگزاری همایش قرطبه و اصفهان، نامه انجمن، ش4.
36. محمد بن منور، (۱۳۸۶ش)، اسرارالتوحید، تصحیح و تنظیم: محمدرضا شفیعی کدکنی، تهران، انتشارات آگاه..
37. محمدبن منور(۱۳۸6)، اسرارالتوحید، تصحیح و تنظیم محمدرضا شفیعی کدکنی، تهران، انتشارات آگاه
38. مدرس رضوی، محمدتقی (۱۳۳4)، احوال و آثارخواجه نصیرالدین طوسی، تهران، انتشارات اساطیر.
39. میان محمد، شریف(۱۳6۲،)تاریخ فلسفةدر اسلام، زیر نظر، نصرالله پورجوادی، تهران، مرکز نشر دانشگاه.
40. نصر، سید حسین(۱۳96)، فلسفه در سرزمین نبوت، تهران،ترجمان علوم انسانی.
41. نصیری، علی(۱۳۸۱)، علامه مجلسی و نقد دیدگاه های فلسفی، نشریه علوم حدیث، شماره۲6.
42. همایی، جلال الدین (۱۳56)، جاویدان خرد، نشریه انجمن فلسفه ایران، سال سوم، شماره اول.