سال 2، شماره 3 - ( بهار و تابستان 1400 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 330-305 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khadri G H. An Outlook of Two Dissertations by, Andalusian Mohammad-Ibn-Aljabali Known as Ibne- Masarre: Al eatebar and Realities Principles, Characteristics of Khawass al-Huruf. پژوهش های مابعدالطبیعی 2021; 2 (3) :305-330
خدری غلامحسین. بررسی رساله الاعتبار ابن مسره. پژوهش های مابعدالطبیعی. 1400; 2 (3) :305-330

دانشگاه پیام نور
 انتشار دو رساله  اخیر از فیلسوف، عارف، متکلم و فقیه اندلسی ابن مسره توسط  محمد کمال ابراهیم جعفر استاد و محقق فاضل دانشگاه قاهره در مجموعه چستر بیتی(Chester Beatty)دوبلین(ایرلند) در سال های 1978و 1982میلادی، چالش گسترده ای را پیش روی محققان در باره اندیشه ها و آراء سر سلسله جنبان نوعی حکمت عرفانی در غرب جهان اسلام، ایجاد نمود. این آثار به خودی خود نشان دهنده‌ بنیان و اصول نخستین نمونه‌های تفکر حکمی عرفانی در اندلس است. پیچیدگی توأم با ایجاز این دو رساله گواهی بر صورتی خاص از فلسفه‌ عرفانی است که بعدها در اندلس اهمیت و رواج پیدا کرد.ابن عربی در فتوحات و فصوص خود را همچون دیگر فیلسوفان اندلسی همانند ابن باجه و ابن طفیل وامدار این نحوه تفکرمیداند.البته این دو رساله مجدد توسط جی.کنی(J. Kenny) در سال 2002 میلادی و گاریدو کلمنته (Garrido Clemente) در سال 2007 میلادی تجدید چاپ شدند. آخرین ویرایش این متون، توسط گاریدو کلمنته، با ارزیابی او از کاستی‌های نسخه‌های پیشین تدارک و تقریبا کامل و بدون نقص به زیور طبع آراسته شد. بنابراین، خوانش صحیح ، تجزیه و تحلیل دقیق این متون نه فقط برای تشکیل دورنمایی منسجم از تفکر ابن مسره، بلکه برای بازسازی پیچیدگی‌های دوران تکوین دنیای فکری اندلس (که سهم مهمی در انتقال فلسفه و فرهنگ به غرب ایفا کرده است) نیز بسیار حائز اهمیت است.

دریافت: 1400/6/6 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1400/9/10