سال 2، شماره 3 - ( بهار و تابستان 1400 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 205-179 | برگشت به فهرست نسخه ها

Torkashvand J. Plato on "Critique of Democracy" and "Praise of the Philosopher King". پژوهش های مابعدالطبیعی 2021; 2 (3) :179-205
ترکاشوند جواد. «سنجش دموکراسی» و «ستایش فیلسوف‌شاه» نزد افلاطون. پژوهش های مابعدالطبیعی. 1400; 2 (3) :179-205

دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)
یکی از شیوه ­های متداول زمام­داری در طول تاریخ فلسفه سیاست که فیلسوفان بسیاری به سنجش آن پرداخته­اند دموکراسی است و یکی از نخستین فیلسوفان پیش­رو در این زمینه افلاطون است. چنان­که، دموکراسی در جغرافیای فکری او بد­ترین نوع حکومت است که برخلاف سایر شیوه­های زمام­داری قابلیت جهت گیری به امور مثبت را ندارد. در واقع، او دموکراسی را حکومت مردمان نادانی می­داند که از مُثُل به دور هستند و سرانجام آن به عوام فریبی ختم می ­شود. از همین­رو، این مقاله می­ کوشد، دیدگاه افلاطون در سنجش دموکراسی و نظریه «فیلسوف شاه» وی را بنحو روشنی در چشم انداز رساله جمهوری بکاود و راه­کار افلاطون در هدایت امور جامعه که به باور وی تنها فیلسوف شاه می­ تواند فرمانروای راستین یک جامعه باشد را تبیین ­کند. و در نهایت، نقدهایی که متفکران دوران رنسانس، مدرن و معاصر بر نظریه فیلسوف شاه او وارد ساختند را واکاوی می­ کند.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فلسفی
دریافت: 1400/5/22 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1400/9/10