جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای لاک

سیده معصومه موسوی، مرتضی فتحی‌زاده،
جلد ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

معجزه از دیرباز به نحو مستقل یا انباشتی از مؤیداتی شناخته شده است که ادیان برای اثبات حقانیت و الهی بودن دعاوی خویش عرضه کردهاند. اما ارزش معرفتشناختی و تاریخی و میزان حجیت آن برای ایمان آوردن به دعوی پیامبران بویژه دعوی بنیادین وجود خدا همواره یکی از موضوعات مورد مناقشه میان علم و دین و خداباوران و ناخداباوران بوده است. آنچه برای ما اهمیت دارد و در این مقاله می‌کوشیم بر آن پرتو افکنیم این است که آیا علم میتواند تبیینی کافی از معجزاتی به دست دهد که آنها را نقضِ قانون طبیعت میداند و آیا مدعای ادیان در الهی دانستن معجزات و در نتیجه توجیه ارزش قرینهای و معرفتشناختی آنها پذیرفتنی است؟ در این مقاله برآنیم تا پاسخهای مثبت و منفی به این پرسش را به ترتیب با تمرکز بر آرای سوئینبرن و مورگان لاک بررسی کنیم و با بیان برخی دشواریهای پیشروی هر دو رویکرد موافق و مخالف به این نتیجه دست یابیم که معجزات به نحو انباشتی ارزش قرینهای قابل قبولی برای دفاع از معقولیت باورها و مدعیات دینی فراهم میآورند.


محمدمهدی مقدس، علی فتح طاهری،
جلد ۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده

باور به جهان خارج و مسئله مرجع عینی تصورات، پرسشی بنیادین است که در هر نظام شناختی کوشیده می‌شود تا برای آن پاسخی تدارک شود. در فلسفه دکارت بنا بر اصل کوجیتو (cogito ergo sum)، ابتدا من و سپس جهان اثبات می‌شود، بااین‌حال تمایز میان من و جهان، یا سوژه و ابژه، همواره این پرسش را پیش روی ما قرار می‌دهد که مرجع عینی تصورات ما چگونه ثابت می‌شود و چیست‌اند؟ آیا اشیاء مستقل از ذهن هستند؟ یا همان چیزهاییاند که ما می‎بینیم، حس می‎کنیم، می‎بوییم، می‎چشیم یا لمس می‎کنیم؟ به‎عبارتی دیگر آیا آنها فقط داده‎های حسی‎اند یا تصوراتی از این دادهها هستند؟ و اینکه آیا اشیاء مستقل از ذهن هستند، اما ما تصوراتی از آنها داریم و داده‎های حسی را از آنها دریافت می‎کنیم؟ تجربه‌گرایانی مانند لاک، بارکلی و هیوم هریک دلایلی برای توضیح این مرجع عینی به دست داده‌اند. در این مقاله ابتدا مقصود هریک از این فیلسوفان از مفهوم تصور و شیء را مورد بررسی قرار می‎دهیم، سپس باور آنها درباره منشأ تصورات و جهان خارج را بررسی کرده و، می‎کوشیم تا به نحوی نقادانه اشکالات وارد بر هر یک را نشان دهیم. درنهایت در دو سطحِ  (۱) وجود اشیای خارج و، (۲) تطابق آنها با تصورات ذهن، مسئله شکاکیت را بررسی می‎کنیم و، نشان می‎دهیم که باور کدام‎یک از این فیلسوفان را می‎توان منتهی به شکاکیت دانست و باور کدام‎یک را نمی‎توان.
دکتر ولی محمد احمدوند،
جلد ۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۳ )
چکیده

خیر عمومی مفهومی فلسفی است که در فلسفه معاصر تابعی از ترفیع شاخصه‌های حکمرانی قلمداد شده است.  مطابق تعریف ارسطو خیر مساوی با انجام کارها به بهترین شکل ممکن است و این مستلزم اولویت دادن به نهادهای بشری، علم و ‌فن‌آوری و فرایندهای عقلانی در ساختارهای سیاسی است. یعنی حصول به شرایطی که عدالت و آزادی به بهترین شکل ممکن در جامعه محقق می‌شود. ‌فن‌آوری بلاک­چین در این میان نماد سلطه علوم جدید بر سیاست قلمداد شده است که می‌تواند خیرعمومی  را در سیاست با تکیه بر شفافیت و دقت گسترش دهد و البته واجد آسیب‌های جدی نیز می‌باشد. این همان معمای ‌بلاک‌چین است. ‌بلاک‌چین دو امکان پیش­روی انسان در قبال دولت قرار داده است. یک امکان به توانایی این ‌فن‌آوری برمی‌گردد که می‌تواند اعمال حاکمیتی دولت را ضعیف کند، از مرزهای دولت ملت عبور کند، کارویژۀ نظارت دولت‌ها را به سخره بگیرد و با ابداع رمزارز، مهم‌ترین ابزار قدرت دولت یعنی پول را از آن سلب کند. و از سوی دیگر می‌تواند خیر عمومی را به بهترین وجه محقق کند و ایده دولت کمال مطلوب را صورتی عینی بخشد، دولتی که با تکیه بر ‌فن‌آوری‌های نوین مهم‌ترین کارویژه‌های دولت اعم از پاسخ‌گویی و خدمات‌رسانی را به بهترین شکل ممکن ایفا کند و نقطۀ عطفی در امور سیاسی چون بالابردن شاخصه‌های بروکراتیک و دموکراتیک باشد. با این توصیف پرسش اصلی مقاله این است نقش ‌فن‌آوری ‌بلاک‌چین در تحقق خیر عمومی است. لذا در پاسخ به قابلیت‌های آن در تحقق خیرعمومی پرداخته می‌شود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی نگاشته شده است.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایگاه عمومی نشریات یکتاوب می باشد.

طراحی و برنامه نویسی و مالکیت فکری متعلع به : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC-BY-NC-ND 

Designed & Developed & coptright of web platform by : Yektaweb