جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای قضا و قدر

استاديار فلسفه و حکمت اسلامی، دانشگاه خوارزمی محمدجواد رضایی ره، کارشناس ارشد فلسفه و کلام اسلامی، دانشگاه خوارزمی لیلا نصرتی،
جلد ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

برخی مستشرقان پیدایش فرقه‌های کلامی را به عوامل خارجی نسبت داده و گفته­اند: تعالیم معتزله از جمله آموزه‌ اختیار آنها برگرفته از منابع بیگانه است. آنها معتقدند دین اسلام به دلیل تأکید بر قضا و قدر، علم، قدرت و اراده‌ گسترده‌ خدا بر همه‌ کائنات، تعلیم دهنده‌ آموزه‌ جبراست و معتزله برای نخستین بار از آموزه‌ اختیار دفاع کردند.

هدف این مقاله آن است تا نشان دهد منشأ اصلی پیدایش این آرا عوامل خارجی نبوده، بلکه عوامل داخلی نقش اصلی را داشته­اند. اختلاف نظر مسلمانان درباره‌ آیات قرآن و روایات پیامبر (ص) و دیگر عوامل داخلی باعث شکل­گیری اندیشه‌های جبر، تفویض و امر بین الامرین شد. نظریه‌ جبر و تفویض فهم‌های یک سویه و ناقصی از تعالیم اسلام است. نظریه­ای که با مجموع آیات قرآن، روایات پیامبر (ص) و اهداف ادیان الهی سازگار است نظریه‌ امر بین الامرین است که اهل بیت پیامبر(ص) به توضیح آن پرداخته اند.


حسن مرادی،
جلد ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

این مقاله درپی بررسی سازگاری قضا، قدر و طینت با اختیار انسان از نگاه علامه طباطبایی است. در نگاه ایشان، همه امور دنیوی مسبوق به اموری در قبل (عالم قدر یا خیال و بالاتر در عالم قضا یا عقل) است که رابطه علّی ومعیّت وجودی با امور دنیوی دارد. طینت هر انسان در دنیا نیز همان مراتب علل قبل از دنیای اوست که با او معیت وجودی دارد و انگیزه درونی هر کاری است. ایشان در مورد مسأله فوق براساس تفکیک دید مبتنی بر توحید عددی و غیر عددی، دو جواب ساده و عمیق داده اند. در جواب اول، قضاو قدر و طینت فرد فقط موجب گرایشی در او میشود و اختیار فرد را سلب نمیکند؛ اما در جواب دوم، مسأله جبر و اختیار منحل میگردد. این تفکیک می تواند مبنای حل تعارض ظاهری آیات یا روایات در بیشتر مسائل الهیات باشد.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایگاه عمومی نشریات یکتاوب می باشد.

طراحی و برنامه نویسی و مالکیت فکری متعلع به : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC-BY-NC-ND 

Designed & Developed & coptright of web platform by : Yektaweb